Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Empty Yüzüncü Yıl Üniversitesi

Mesaj tarafından Admin Ptsi Tem. 20, 2009 6:17 pm

Yüzüncü Yıl Üniversitesi

Tarihçe

Yüzüncü Yıl Üniversitesi, 20 Temmuz 1982 tarih ve 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurulmuştur. Ancak Türkiye'nin doğu bölgesinde bir üniversite kurulması girişimleri çok önceleri başlamıştır. Dönemin Cumhurbaşkanı ******, 1927 yılında Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati Bey'i, incelemeler yapmak üzere Van'a göndermiş; Mustafa Necati Bey'de, Van'da üniversite kurulmasını gerekli görmüştür. Van'da bir üniversite kurulmasını teminen çeşitli yerel girişimlerde olmuştur. 1968 yılında 'Van Üniversite ve Yüksekokulları Kurma ve Yaşatma Derneği' kurulmuştur. Bu dernek Tayyar Dabbağoğlu, Dr. Özçelik Okayer ve Dr. Ertuğrul Yeğinaltay'ın başkanlığında faaliyetini sürdüregelmiştir. Dernek, Erzurum ****** Üniversitesi'ne bağlı bir fakültenin Van'da açılmasına ve daha sonra ayrı bir üniversite halinde dönüştürülmesine çaba harcamıştır. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi halen 9 Fakülte, 3 Enstitü, 13 Yüksekokul ve 12 Uygulama ve Araştırma Merkezi ile eğitim-öğretim faaliyetlerini, Van Gölü kenarında kurulmuş, şehir merkezine 15 km mesafede olan kampüste devam ettirmektedir.

Yurt ve Barınma

Van İli merkezindeki Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencilerinin barınmaları Yükseköğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü'nce sağlanmaktadır. Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun hizmet veremediği il ve ilçelerde ise, yüksekokul öğrencilerinin barınabilmeleri için özel yurtlar, kiralık öğrenci evleri gibi çözümler üretilerek sorunlar giderilmektedir.

Kütüphane

Yüzüncü Yıl Üniversitesi kütüphanesi 5 katlı hizmet binasında 8 ayrı salonda hizmet vermektedir. Aynı anda 750 kullanıcı oturarak çalışmasına imkan sağlayabilecek kapasitededir. Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı 48 kullanıcılı aktif bilgisayar ağına sahiptir. Bu ağ üzerinde Yordam2001 kütüphane otomasyon programı kullanılmaktadır. Kütüphanede mevcut bütün materyal (kitap,tez,süreli yayın,CD-ROM, video-audio kaset) kütüphane programına kayıtlıdır. Kaynak tarama hizmetleri tek bir anahtar kelime yardımı ile (kitap adı, yazar adı, konu, seri, yayınevi içinde geçen herhangi bir kelime olabilir) kullanıcılar tarafından çevrim içi ve online olarak terminallerden gerçekleştirilmektedir. Kullanıcı daha sonra açık raf sistemi ile hizmete sunulan tüm materyallere kolay bir şekilde ulaşabilmektedir. Kütüphanedeki materyallerin sınıflaması Dewey Onlu tasnif sistemine göre tasniflenmekte, Anglo American Cataloging Rules II göre kataloglanmaktadır. Kütüphane hafta içi saat 08.00-21.30, hafta sonları ise 10.00-16.00 arası toplam haftada 80 saate yakın kullanıcılara hizmet vermektedir.

Teknoloji

Üniversite bünyesindeki tüm bilgi işlem uygulamaları ve bilgisayar donanımı Bilgisayar Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından yürütülmektedir. Üniversitenin bilgisayar teknik hizmetleri ve İnternet hizmeti de aynı birim tarafından yürütülmektedir. Ulakbim aracılığı ile 512 Kbps olan bant genişliği 2048 Kbps'ye çıkarılmış, yeni yapılan altyapı ile 34 Mbps'ye yükseltilmiştir. Merkez bünyesindeki 30 adet bilgisayar (Pentium III Tabanlı; Windows işletim sistemi) Üniversite personeli ve öğrencilerinin hizmetindedir. Merkez bünyesindeki 30 adet bilgisayar da düzenlenecek olan kurslar için Üniversite personeli ve öğrencilerinin hizmetine sunulmuştur.

Beslenme

Üniversite öğrencilerine, Kampüs içindeki Merkez Öğrenci Yemekhanesi'nde öğle yemeği tabldot olarak verilmektedir. Yemekten faydalanmak isteyen öğrenciler, yemek maliyetinin Üniversite Yönetim Kurulu tarafından tespit edilen bir kısmını katılım payı olarak ödemek suretiyle yemek yiyebilmektedirler. Yüzüncü Yıl Üniversitesinde, Üniversite Yönetim Kurulu kararıyla ekonomik durumu iyi olmayan 1256 öğrenciye ücretsiz öğle yemeği yardımı yapılmıştır. Öğrencilerin beslenme ve ders dışı zamanlarında dinlenme-eğlenmelerine olanak sağlamak üzere, fakülte ve yüksekokullarda yeteri sayıda kantin ve kafeterya bulunmaktadır.

Sağlık

Üniversite öğrencilerine sağlık hizmetleri, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Mediko Sosyal Merkezinde poliklinik düzeyinde ve ayakta tedavi şeklinde verilmektedir. Gerekli görülmesi halinde Hastalar ileri tetkik ve tedavileri için Üniversitenin Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edilmektedirler. Sağlık Hizmetleri biriminde bir diş ünitesi, bir labaratuvar ve bir ambulans mevcuttur. Van merkezi dışanda bulunan Yüksekokullardaki öğrencilerin tedavi ve tetkikleri il ve ilçelerde bulunan resmi sağlık kuruluşlarınca yapılmakta ve ilaç giderleri Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı'nca karşılanmaktadır.

Kampus Hayatı

Üniversite öğrencilerinin kültürel etkinliklerinin büyük bir bölümü Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığınca yürütülmektedir. Etkinliklerie katılmak isteyen öğrencilerden herhangi bir ücret alınmadığı gibi kendilerine etkinlikler gerçekleştirmede her türlü destek sağlanmaktadır. Üniversitein değişik birimleri ve öğrenci toplulukları tarafından düzenlenen konserler, kurslar, sergiler, konferanslar, paneller, sempozyumlar, seminerler, gösteriler, şiir ve müzik dinletileri, geziler ve özellikle her yıl yapılan Geleneksel Kültür ve Spor Şenlikleri vb. gibi etkinliklerle öğrencilerin ders dışı zamanlarının değerlendirilmesine yardımcı olunmaktadır Üniversite bünyesinde fotbol, Voleybol, Basketbol, Hentbol, Masa Tenisi, Bilardo, Doğa Sporları (Dağcılık, Su altı sporları, Yüzme, Kayak, Yamaç Paraşütü, Bisiklet) Kros, Badminton, Bilek Güreşi gibi faaliyetler sürdürülmektedir. Düzenlenen Üniversitelerarası Spor yarışmalarına katılınmaktadır. Kapalı Spor Salonu, Halı Saha, Masa Tenisi Salonları, Bilordo Salonları, Tenis Kortu, Futbol Sahası, Kondisyon Merkezi gibi tesisler mevcut olup; tatil günleri dahil 07.30-22.00 saatleri arasında bireysel çalışmalar, değişik branşlarda Üniversite takımları, kulüp ve öğrenci toplulukları çalışmalarını sürdürmektedirler.

Ulaşım

Üniversiteye ulaşım belediye otobüsleri, özel halk otobüsleri ve dolmuşlarla sağlanmaktadır. Belediye otobüsleri, 7.00-19.00 saatleri arasında yarım saatte bir karşılıklı sefer yapmaktadır. Dolmuş seferleri ise sabah erken saatlerde başlamakta ve saat 22.00'a kadar devam etmektedir.

Burslar

Üniversitede ekonomik yönden desteğe ihtiyacı olan öğrencilere Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Sosyal Hizmetler Birimince yapılan çalışmalarla, Üniversitenin kendi kaynakları (Öğrenci Sosyal Hizmetler Bütçesi, Üniversite tarafından kurulan Vakıflar) ve çevresinden oluşturduğu kaynaklarla (Sivil Toplum Kuruluşları, Resmi Kurumlar, Özel şahıs ve işletmeler vb.) karşılıksız burs verilmektedir. Burs verilecek öğrenciler bu amaçla kurulmuş özel komisyonlar ve kurullarca seçilerek tespit edilmektedir.

Kulüpler

Bitki Bilimi Topluluğu
Çevre Topluluğu
Doğa Sporları Topluluğu
Felsefe Topluluğu
Fotoğrafçılık Topluluğu
Halk Bilimi Topluluğu
Müzik Topluluğu
Plastik Sanatlar Topluluğu
Sinema Topluluğu
Tiyatro Topluluğu

Fakülteler ve Bölümler

Eğitim Fakültesi
Biyoloji Öğretmenliği (SAY)
Fen Bilgisi Öğretmenliği (SAY)
Fizik Öğretmenliği (SAY)
Ilköğretim Matematik Öğretmenliği (SAY)
Kimya Öğretmenliği (SAY)
Matematik Öğretmenliği (SAY)
Okul Öncesi Öğretmenliği (EA)
Sinif Öğretmenliği (EA)
Sinif Öğretmenliği (Ikinci Öğretim) (EA)
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği (SÖZ)
Tarih Öğretmenliği (SÖZ)
Türk Dili ve Edebiyati Öğretmenliği (SÖZ)
Türkçe Öğretmenliği (SÖZ)

FenEdebiyat Fakültesi
Biyoloji (SAY)
Coğrafya (SÖZ)
Fizik (SAY)
Ingiliz Dili ve Edebiyati (DIL)
Kimya (SAY)
Matematik (SAY)
Matematik (Ikinci Öğretim) (SAY)
Sanat Tarihi (SÖZ)
Sosyoloji (EA)
Tarih (SÖZ)
Türk Dili ve Edebiyati (SÖZ)
Türk Dili ve Edebiyati (Ikinci Öğretim) (SÖZ)

MühendislikMimarlik Fakültesi
Jeoloji Mühendisliği (SAY)

Tip Fakültesi

Veteriner Fakültesi

Veteriner Fakültesi (Ikinci Öğretim)

Ziraat Fakültesi
Gida Mühendisliği (SAY)
Ziraat Mühendisliği (SAY)

Van Sağlik Yüksekokulu
Ebelik (SAY)
Hemşirelik (SAY)
Sağlik Memurluğu (SAY)