Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Selçuk üniversitesi

Aşağa gitmek

Selçuk üniversitesi Empty Selçuk üniversitesi

Mesaj tarafından Admin Ptsi Tem. 20, 2009 6:03 pm

Selçuk üniversitesi

TARİHÇE

Konya'da üniversite açılması konusunun gündeme geldiği tarih 1955 yılıdır. Bu tarihte Konya'da üniversitenin kurulması için TBMM'de bir kanun tasarısı hazırlandı. Tasarı, Milletvekillerinin yarısından fazlası tarafından da imzalandı. Ancak tasarı talihsiz bir şekilde Milli Eğitim Komisyonu'ndan geçemedi. Bu tarihten 7 yıl sonra, 1962'de Konya, M.E.B.'e bağlı olarak açılan Selçuk Eğitim Enstitüsü ve Yüksek İslâm Enstitüsü ile üniversiteye sahip olma yolunda ilk ciddi adımını atmış oldu. Bu ilk adımın güçlendirilerek geliştirilmesi için 1968 yılında Konya'da Üniversite'yi Kurma ve Yaşatma Derneği kuruldu. Nihayet duyulan yakın ilgi, gösterilen üstün gayret ve sarfedilen çabalar boşa gitmedi ve bugünkü Mühendislik-Mimarlık Fakültesi'nin nüvesini teşkil eden Mühendislik-Mimarlık Yüksekokulu kuruldu. Binası, dersanesi, personeli ve bütçesi olmadığı halde Üniversite'yi Kurma ve Yaşatma Derneği'nin gayretleri ile 1970-1971 eğitim-öğretim yılında çocuk esirgeme kurumuna ait bir binada (Gazi Lisesi yanı) hizmet vermeye başlayan bu yüksekokul, 5 Temmuz 1971 tarih ve 1418 sayılı kanunun 9.maddesine istinaden Konya Devlet Mimarlık Mühendislik Akademisi ünvanını aldı.


Üniversitenin kuruluşuna hazırlık safhasını teşkil eden bu üç okuldan asıl üniversiteye geçiş ise, 1975 yılında gerçekleşti. 11 Nisan 1975 tarihinde yürürlüğe giren "4 üniversitenin kurulması ile ilgili" 1873 sayılı kanunla yurdumuzda dört üniversitenin kurulması öngörülmüş ve Selçuk Üniversitesi'de bu kanuna istinaden kurulmuştur. 1976-1977 eğitim-öğretim yılında Fen Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi olmak üzere iki fakülte, 7 bölüm, 327 öğrenci ve 2 kadrolu öğretim üyesi ile faaliyete geçen Selçuk Üniversitesi, 1982 yılına kadar kayda değer bir gelişme gösterememiştir.


Selçuk Üniversitesi için atılım yılı 1982 olmuştur. 20 Temmuz 1982 tarih ve 41 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile ilk etapta üniversitenin çekirdeğini oluşturan Fen ve Edebiyat Fakülteleri birleştirilerek Fen-Edebiyat Fakültesi'nin kurulmasına, Selçuk Yüksek Öğretmen Okulu'nun Eğitim Fakültesi'ne dönüştürülmesine, Konya Devlet Mühendislik-Mimarlık Akademisi'nin, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi'ne dönüştürülmesine, Konya Yüksek İslam Enstitüsü'nün İlâhiyat Fakültesi'ne dönüştürülmesine, Hukuk, Tıp, Ziraat ve Veteriner Fakültesi ile Sağlık, Fen ve Sosyal Bilimler Enstitüleri'nin kurulmasına, Yabancı Diller Yüksekokulu'nun kaldırılarak Konya Meslek Yüksekokulu'na dönüştürülmesine, Niğde'de Niğde Meslek Yüksekokulu'nun kurulmasına, Kız Sanat Yüksek Öğretmen Okulu'nun Kız Sanat Eğitim Yüksekokulu'na dönüştürülmesine, Niğde Eğitim Enstitüsü'nün Eğitim Yüksekokulu'na dönüştürülmesine karar verilmiştir. 41 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile bir anda 8 fakülte, 4 yüksekokul ve 3 enstitü seviyesine ulaşmıştır.

Bugün ise Selçuk Üniversitesi 16 Fakülte, 1 Devlet Konservatuvarı, 1 Yabancı Diller Yüksekokulu, 2 Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, 3 Sağlık Yüksekokulu, 25 Meslek Yüksekokulu, 4 Enstitü, 13 Araştırma ve Uygulama Merkezi ve 60.000'i bulan öğrenci sayısı ile ülkemiz üniversiteleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır.


FAKÜLTELER

Diş Hekimliği Fakültesi
Eğitim Fakültesi
Fen-Edebiyat Fakültesi
Güzel Sanatlar Fakültesi
Hukuk Fakültesi
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
İlahiyat Fakültesi
İletişim Fakültesi
Karaman İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Mesleki Eğitim Fakültesi
Mühendislik-Mimarlık Fakültesi
Meram Tıp Fakültesi
Selçuklu Tıp Fakültesi
Teknik Eğitim Fakültesi
Veteriner Fakültesi
Ziraat Fakültesi

Kütüphane:

Selçuk Üniversitesi Merkez Kütüphanesi, ANKOS üyesidir.
(Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu)


Kulübler:

Selçuk Üniversitesi Spor Kulübü
Alaeddin Keykubad Kampüsü 42260, Selçuklu-KONYA/TÜRKÝYE
(+90 (332) 241 1606 2
Basketbol
Binicilik
Futbol
Satranç


Ulaşım

Şehir merkezi ve SÜ Alaeddin Keykubat Kampüsü arasında toplu ulaşım için iki seçenek vardır.

- Tramvay (Hat Konya haritasında görülmektedir)
- Dolmuş (Dolmuş hattı yaklaşık Tramvay hattına paraleldir)

Şehir merkezi Kampüs arası yaklaşık 20 km dir. Tramvayla ulaşım yaklaşık 45 dk. Dolmuşla ulaşım ise 40-60 dk arası sürmektedir. Dolmuşlarda iki farklı hat vardır. Bosna mahallesi üzeri gelen dolmuşlarla ulaşım daha uzun sürmektedir.

Otogar kampüs tramvay ve dolmuş hattı üzerindedir. Otogardan hiç bir firma servis hizmeti vermemektedir.

Tren garından kampüse ulaşım için, önce gardan dolmuş ya da taksi ile Alaeddin Tepesi civarına gelip, oradan dolmuş ya da tramvaya aktarma yapılması gerekmektedir.


Şehir ve Bölge Planlama uzmanlık alanı, kent bölgelerinin tarihsel, ekonomik ve sosyal faktörler bütünlüğünde düzenlenmesini ve gelecekte bir plan ve program dahilinde geliştirilmesini sağlar. Bilimsel ortamda araştırmalara dayanarak mevcut sorunlara çözüm getirecek ve fiziksel gelişmelere yön verecek olan bu disiplin her ürün aşamasında özgün çalışmaya ve tasarım estetiğine de büyük önem vermektedir. Bu özellikleriyle şehir planlama hem bilimsel hem de sanatsal bir faaliyet alanıdır.

Bütüncül bir planlama çerçevesinde, kentlerin planlanması, kentsel sorunların analiz ve sentezini yapabilecek, aynı zamanda tasarım yönü de geliştirilmiş plancıların yetiştirilmesi önem kazanmaktadır.
Admin
Admin
Yönetici
Yönetici

Mesaj Sayısı : 2831
Kayıt tarihi : 25/06/09
Nerden : İstanbul
Yaş : 33
Cinsiyet : Erkek

https://duygusuzifade.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz