Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kömür ve Linyit ile ilgili bilgiler..

Kömür ve Linyit ile ilgili bilgiler.. Empty Kömür ve Linyit ile ilgili bilgiler..

Mesaj tarafından Admin Cuma Tem. 24, 2009 3:25 am

Maden kömürü üretiminde önde gelen ülkeler

Dünya maden kömürü üretiminde I. Dünya Savaşı yıllarına kadar Büyük Britanya lider durumdayken, 1920’li yıllardan itibaren ABD ve Eski Sovyetler Birliği en büyük üreticiler durumuna geçmişlerdir.
Günümüzde ise Çin dünya maden kömürü üretiminde % 40’lara yaklaşan payıyla ilk sırada bulunmaktadır. Bu ülkeyi ABD, Hindistan, Güney Afrika Cumhuriyeti, Avustralya ve Rusya Federasyonu izlemektedir.
Günümüzdeki maden kömürü üretiminde ülkelerin sahip olduğu rezervler ile üretim miktarları paralellik göstermektedir.

En fazla rezerve sahip ilk 5 ülke

1- ABD
2- Hindistan
3- Çin
4- G.Afrika Cum.
5- Rusya Fed.

En fazla üretim yapan ilk 5 ülke
1- Çin
2- ABD
3- Hindistan
4- G.Afrika Cum.
5- Rusya Fed.

Linyit rezervleri ve üretimi
• 2005 yılı verilerine göre 430 milyar tonu aşan linyit rezervleri de maden kömüründe olduğu gibi dünya genelinde dengesiz dağılmıştır.
• Rezervlerin % 90’dan fazlası Kuzey yarımkürede yer almaktadır.
• ABD ve Rusya Federasyonu dünya linyit rezervlerinin % 56.5’ine sahiptir. Bu iki ülkeyi Çin ve Avustralya izlemektedir.
• Dört ülkenin sahip olduğu rezerv dünya toplam linyit rezervinin yaklaşık % 78’ini meydana getirmektedir.
• Türkiye dünya linyit rezervlerinde yaklaşık % 1’lik bir paya sahiptir.

Linyit üretimi

• Kalori değerinin düşük ve taşıma masraflarının çok yüksek olması nedeniyle kullanım alanı sınırlı kalmıştır.
• Özellikle 1990’lı yıllardan itibaren üretim miktarında bir gerileme yaşanmaktadır.
• Linyit genellikle çıkarıldığı yerin yakınında kurulan termik santrallerde tüketilirken ve yer yer konutlarda ısınma amacıyla da kullanılmaktadır.
• Maden kömüründe görülen rezerv-üretim miktarı arasındaki paralellik linyitte belirgin değildir.
• Çok zengin rezervlere sahip olmamasına karşın Almanya en fazla linyit üretiminin yapıldığı ülkedir. Bu ülkeyi Rusya Federasyonu ve ABD izlemektedir.
• Linyit üretiminde Avrupa ülkeleri ön sıralarda bulunmaktadır
• Türkiye % 7’lik payıyla dünya linyit üretiminde en fazla üretim yapan 7 ülkeden biridir.
Admin
Admin
Yönetici
Yönetici

https://duygusuzifade.yetkin-forum.com

- Similar topics