Yoğurt Otu
:: Sağlık :: Şifalı Bitkiler
1 sayfadaki 1 sayfası
Yoğurt Otu
Bitkinin değişik türleri vardır.
Tırmanıcı yoğurtotu (Galium aparine L.),
tarlalarda,
çayırlarda, çit kıyılarında çalılıkların arasında bolca yetişir ve çiftçiler
onu zararlı ot olarak bilirler. 60-160cm boyundaki bitkinin yaprakları halka
dizilişlidir ve uzunca saplı, yeşil –beyaz renkli çiçek şemsiyeleri
vardır. Sapındaki tüylerin yardımıyla rahatça tırmanabilir. Yöresel
olarak, yapışkan otu, çobansüzeği,
sünnetlik otu, sünnetlice
otu ve kazotu olarak da
tanınır. Bitkinin türlerinin hepsi şifalıdır, ama sarı
çiçekli yoğurtotu (Galium
verum L.) ender bulunan bir bitkidir ve kurutulduktan birkaç ay sonra kararmaya başlar.
Tırmanıcı yoğurtotu ise pratik olarak her yerde karşımıza çıkar ve
kurutulduktan sonra iki yıl kadar kullanılabilir.
Toplama
ve Kurutma: Nisan-Mayıs döneminde, yoğurtotu henüz körpe
ve tam yeşilken, toprak üstündeki bitkinin tümü, sararmış yapraklar hariç
toplanır ve hemen demetler halinde gölge ve havadar bir yere asılarak
kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra ince kıyılarak bir örtünün üstüne
serilir ve 2-3 gün tam anlamıyla kuruması beklenir. Daha sonra hava almayan
kaplarda saklanır.
Bileşim:
İridoitler (Örneğin
: asperulosid), polyphenol asitleri, flavonlar ve
tanen içerir.
Etkileri: Lenf sistemini
temizleyici, kan temizleyici, deri hastalıkları, kanser tedavileri
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]öbek halinde yetişen bu
bitki, ne yazık ki zamanla unutulmaya mahkum olmuş. Fakat, kanser
hastalıklarının arttığı şu sıralarda, bu bitki büyük bir önem
kazanmıştır. Özellikle belirtilmelidir ki, bu tür ağır
hastalıklarda kullanılacak olan bitkinin mutlaka taze olması gerekir.
Yoğurtotunun / yapışkanotunun genç
filizlerini, kış mevsiminde, kar altında bile bulabilirsiniz.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.], böbrekleri, karaciğeri
ve dalağı hastalık yapıcı maddelerden arındırır. Lenf kanseri
dahil, lenf sistemi
hastalıklarında, hastalık ne kadar ağır olursa olsun, bu [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] her
gün (3-5 bardak) içilebilir. Bitki çayı, içten çay ve dıştan
(haricen) kompres-yıkama biçiminde
kullanıldığında, çok büyük bir hızla, deri
hastalıklarını, yaraları ve kan çıbanlarını iyileştirebilir. Ayrıca
bu ılık çayla yüz yıkandığında, pörsük,
gerginleşir. Bitkinin sıkılarak elde edilen [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
da, her gün hasta deriye sürülüp, kuruması beklenerek kullanılabilir.
Bitki, epilepsi (sara), histeri,
parkinson hastalığı (kasların istem dışı hareketliliği ), sinirsel
rahatsızlıklar, idrar tutukluluğu, kum ve taş rahatsızlıklarında
da
önerilir. Çok irileşmiş olsa da guatr yoğurtotu
çayı ile gün boyunca
ısrarla sürekli derin gargaralar yapıldığında ve arada bir yutulan
yudumlar yoluyla uygulanan 4-6 haftalık bir kür sonucunda önemli ölçüde küçülebilir.
Son zamanlarda,
ses telleri
aksaklığı veya ses kısıklığı (disfoni) sıkça rastlanan bir durum
olup,[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ile yapılan
gargaralar, bu aksaklığı kısa sürede düzeltebilir. Bu durumda bitki kaynatılır ve gün
boyunca,
elden geldiğince sık ve derin gargaralar yapılır. İsviçreli herbalist Künzle’ye
göre, ağır böbrek hastalıkları ve böbrek iltihaplanmalarında da, tüm tedaviler başarılı olamamışsa bile,
yoğurtotu güvenilir bir bitkidir. Böbrek hastalıkları
için, yoğurtotu, [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ve
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ile eşit oranda
karıştırıldığında, çok daha etkili bir çay elde edilmiş olacaktır.
Bu durumda, en kısa sürede başarıya ulaşılacaktır. Künzle, bu
zamanın 14 gün olduğunu söylüyor. Bu üçlü
çay harmanı haşlanıp demlenerek
hazırlanır ve ilk olarak, kahvaltıdan yarım saat önce yarım bardak içilir
ve geri kalanı da gün boyunca yudumlanır. Ağır hastalıklarda, günde 4
bardak içmek gerekebilir. [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] böbrek
büzülmesinde ve daha başka böbrek hastalıklarında da
kullanılabilir.
Kullanım
Biçimleri:
Çay
hazırlamak:. Bir
tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu
kaynar derecede sıcak su ile haşlanır (kaynatılmaz) ve 10 dakika
demlendikten sonra süzülür. Çeşitli hastalıklar için yukarıda belirtilen
miktar ve şekillerde içilir veya kompres ve gargara yapılır. Genel olarak günde
2-5 bardak yeni demlenmiş çay soğutulmadan içilir.
Merhem yapımı :Bitkinin özsuyu oda sıcaklığındaki tereyağı ile iyice karıştırılır
ve elde edilen merhem buzdolabında saklanır. Merhem uzun süre dayanmaz.
Taze
Bitki Özsuyu :İyice
yıkanarak ince kıyılan nemli bitkinin özsuyu mutfak robotu kullanılarak
elde edilir.
Üçlü Çay Harmanı:
Yoğurtotu/yapışkanotu, sarı
ballıbaba ve [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
eşit oranda karıştırılır. Bu karışımdan yarım
tatlı kaşığı dolusu, orta boy bir su bardağı dolusu
kaynar suyla haşlanır (kaynatılmaz), 5-6 dakika demlendikten sonra süzülür. Gün
boyunca 2-4 bardak içilir.
Karışımlar
: Tüm kanser hastalıklarına karşı, beden temizleyici
ve güçlendirici olarak, yoğurtotu, [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.],
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.], [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.],
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ve mayıs
papatyası çok ince kıyılarak eşit oranda karıştırılır. 1
talı kaşığı karışım orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak
suyla haşlanır (kaynatılmaz) ve 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde
2-3 bardak çayla başlatılan temizlik ve güçlendirme kürü, 1 hafta içinde
4-6 bardağa kadar çıkarılmalı ve bu miktar çay gün boyuna yayılarak, örneğin,
15-20 dakikada 2-3 yudum alınarak uygulanmalıdır. Böylece mide rahatsız
olmayacak ve beden bitki çayının her damlasını emerek yararlanacaktır.
Tırmanıcı yoğurtotu (Galium aparine L.),
tarlalarda,
çayırlarda, çit kıyılarında çalılıkların arasında bolca yetişir ve çiftçiler
onu zararlı ot olarak bilirler. 60-160cm boyundaki bitkinin yaprakları halka
dizilişlidir ve uzunca saplı, yeşil –beyaz renkli çiçek şemsiyeleri
vardır. Sapındaki tüylerin yardımıyla rahatça tırmanabilir. Yöresel
olarak, yapışkan otu, çobansüzeği,
sünnetlik otu, sünnetlice
otu ve kazotu olarak da
tanınır. Bitkinin türlerinin hepsi şifalıdır, ama sarı
çiçekli yoğurtotu (Galium
verum L.) ender bulunan bir bitkidir ve kurutulduktan birkaç ay sonra kararmaya başlar.
Tırmanıcı yoğurtotu ise pratik olarak her yerde karşımıza çıkar ve
kurutulduktan sonra iki yıl kadar kullanılabilir.
Toplama
ve Kurutma: Nisan-Mayıs döneminde, yoğurtotu henüz körpe
ve tam yeşilken, toprak üstündeki bitkinin tümü, sararmış yapraklar hariç
toplanır ve hemen demetler halinde gölge ve havadar bir yere asılarak
kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra ince kıyılarak bir örtünün üstüne
serilir ve 2-3 gün tam anlamıyla kuruması beklenir. Daha sonra hava almayan
kaplarda saklanır.
Bileşim:
İridoitler (Örneğin
: asperulosid), polyphenol asitleri, flavonlar ve
tanen içerir.
Etkileri: Lenf sistemini
temizleyici, kan temizleyici, deri hastalıkları, kanser tedavileri
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]öbek halinde yetişen bu
bitki, ne yazık ki zamanla unutulmaya mahkum olmuş. Fakat, kanser
hastalıklarının arttığı şu sıralarda, bu bitki büyük bir önem
kazanmıştır. Özellikle belirtilmelidir ki, bu tür ağır
hastalıklarda kullanılacak olan bitkinin mutlaka taze olması gerekir.
Yoğurtotunun / yapışkanotunun genç
filizlerini, kış mevsiminde, kar altında bile bulabilirsiniz.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.], böbrekleri, karaciğeri
ve dalağı hastalık yapıcı maddelerden arındırır. Lenf kanseri
dahil, lenf sistemi
hastalıklarında, hastalık ne kadar ağır olursa olsun, bu [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] her
gün (3-5 bardak) içilebilir. Bitki çayı, içten çay ve dıştan
(haricen) kompres-yıkama biçiminde
kullanıldığında, çok büyük bir hızla, deri
hastalıklarını, yaraları ve kan çıbanlarını iyileştirebilir. Ayrıca
bu ılık çayla yüz yıkandığında, pörsük,
gerginleşir. Bitkinin sıkılarak elde edilen [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
da, her gün hasta deriye sürülüp, kuruması beklenerek kullanılabilir.
Bitki, epilepsi (sara), histeri,
parkinson hastalığı (kasların istem dışı hareketliliği ), sinirsel
rahatsızlıklar, idrar tutukluluğu, kum ve taş rahatsızlıklarında
da
önerilir. Çok irileşmiş olsa da guatr yoğurtotu
çayı ile gün boyunca
ısrarla sürekli derin gargaralar yapıldığında ve arada bir yutulan
yudumlar yoluyla uygulanan 4-6 haftalık bir kür sonucunda önemli ölçüde küçülebilir.
Son zamanlarda,
ses telleri
aksaklığı veya ses kısıklığı (disfoni) sıkça rastlanan bir durum
olup,[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ile yapılan
gargaralar, bu aksaklığı kısa sürede düzeltebilir. Bu durumda bitki kaynatılır ve gün
boyunca,
elden geldiğince sık ve derin gargaralar yapılır. İsviçreli herbalist Künzle’ye
göre, ağır böbrek hastalıkları ve böbrek iltihaplanmalarında da, tüm tedaviler başarılı olamamışsa bile,
yoğurtotu güvenilir bir bitkidir. Böbrek hastalıkları
için, yoğurtotu, [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ve
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ile eşit oranda
karıştırıldığında, çok daha etkili bir çay elde edilmiş olacaktır.
Bu durumda, en kısa sürede başarıya ulaşılacaktır. Künzle, bu
zamanın 14 gün olduğunu söylüyor. Bu üçlü
çay harmanı haşlanıp demlenerek
hazırlanır ve ilk olarak, kahvaltıdan yarım saat önce yarım bardak içilir
ve geri kalanı da gün boyunca yudumlanır. Ağır hastalıklarda, günde 4
bardak içmek gerekebilir. [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] böbrek
büzülmesinde ve daha başka böbrek hastalıklarında da
kullanılabilir.
Kullanım
Biçimleri:
Çay
hazırlamak:. Bir
tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu
kaynar derecede sıcak su ile haşlanır (kaynatılmaz) ve 10 dakika
demlendikten sonra süzülür. Çeşitli hastalıklar için yukarıda belirtilen
miktar ve şekillerde içilir veya kompres ve gargara yapılır. Genel olarak günde
2-5 bardak yeni demlenmiş çay soğutulmadan içilir.
Merhem yapımı :Bitkinin özsuyu oda sıcaklığındaki tereyağı ile iyice karıştırılır
ve elde edilen merhem buzdolabında saklanır. Merhem uzun süre dayanmaz.
Taze
Bitki Özsuyu :İyice
yıkanarak ince kıyılan nemli bitkinin özsuyu mutfak robotu kullanılarak
elde edilir.
Üçlü Çay Harmanı:
Yoğurtotu/yapışkanotu, sarı
ballıbaba ve [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
eşit oranda karıştırılır. Bu karışımdan yarım
tatlı kaşığı dolusu, orta boy bir su bardağı dolusu
kaynar suyla haşlanır (kaynatılmaz), 5-6 dakika demlendikten sonra süzülür. Gün
boyunca 2-4 bardak içilir.
Karışımlar
: Tüm kanser hastalıklarına karşı, beden temizleyici
ve güçlendirici olarak, yoğurtotu, [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.],
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.], [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.],
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ve mayıs
papatyası çok ince kıyılarak eşit oranda karıştırılır. 1
talı kaşığı karışım orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak
suyla haşlanır (kaynatılmaz) ve 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde
2-3 bardak çayla başlatılan temizlik ve güçlendirme kürü, 1 hafta içinde
4-6 bardağa kadar çıkarılmalı ve bu miktar çay gün boyuna yayılarak, örneğin,
15-20 dakikada 2-3 yudum alınarak uygulanmalıdır. Böylece mide rahatsız
olmayacak ve beden bitki çayının her damlasını emerek yararlanacaktır.
:: Sağlık :: Şifalı Bitkiler
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz