Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Çıbanotu

Aşağa gitmek

Çıbanotu Empty Çıbanotu

Mesaj tarafından Admin Cuma Ekim 30, 2009 11:10 am

Germenlerin
yaşadığı bölgeleri ele geçiren Romalılar, topraklarına çok bağlı bu
insanlardan, en çok değer verdikleri şifalı bitkiler olarak, çıbanotunu
(Veronica officinalis
)
tanımışlar. Yavşanotu diye de anılan çıbanotu, kuru toprağı sever. Ormanlarda, ağaçların kesilmiş olduğu yerlerde,
çitlerin diplerinde, hendeklerde, yol ve orman kıyılarında yetişir.
Toprağın üstünde yatan tüylü ve sürüngen sapındaki, kenarları dişli
yaprakları gümüş gibi parlar. Başını yukarı doğru kaldırmış olan
çiçek başağındaki çiçekler, açık mavi-menekşe rengidir. Yapraklar,
dokunulduğunda, saptan kolayca ayrılırlar. Çiçeklenme zamanı Mayıstan Ağustos’
a kadardır. Üstünde çiçeklerin açmış olduğu, sap bölümü toplanır. En etkili olan bitkiler, orman kıyılarında ve meşe ağaçlarının
altında yetişenleridir.
Bu
geleneksel bitki, kan temizleyici olarak çok aranır ve taze
ısırgan otu yaprakları
ile birlikte kullanıldığında, kronik
egzamaları iyileştirebilir
. Şu konuyu önemle
belirtmek isteriz ki, ruhsal sürmenajlardan kaynaklanan sinirlilik
hallerinde bitki iyileştirici güçlere sahiptir.
Geceleri yatmadan önce içilen bir bardak [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
gerçekten rahatlatır. Ünlü şifalı bitki uzmanı Künzle, özellikle, yoğun
beyinsel çalışma
yapmak zorunda olanlara, uykudan önce bu yatıştırıcı
çaydan bir bardak [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
içmelerini öneriyor. O, belleğimizi güçlendirecek ve baş dönmelerini
yok edecektir. Kereviz kökü ile karıştırılarak
alındığında, sinir yorgunluklarını ve melankoliyi ortadan
kaldırabilir. Mesane kumu, romatizma ve gut ile ilgili organ
ağrılarını da
, çıbanotu yardımcı olabilir.


Çıbanotu Leaf[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]Kuru
bronşiyal nezlelerde
de aynı biçimde
yardımcı olabilir.
Göğüs
hastalıklarına karşı
kullanılan çay için yapılan bitki harmanı ise, ciğerotu, öksürükotu
yaprakları
, dar
yapraklı sinirli ot

ve çıbanotundan eşit oranda
harmanlanarak hazırlanır. Bu çay, bal ile veya
haşlama suyunda eritilmiş nöbet şekeri ile
tatlandırılabilir. Sarılık, karaciğer ve dalak hastalıkları
için de şu çay harmanı önerilebilir. 50g hindiba
kökü
, 25g [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.], 25g asperül
(inci çiçeği)
, ve 50g çıbanotu.
Bu bitkiler ince
kıyılarak iyice harman edilir. Gün boyunca 2 bardak, tatlandırılmadan
içilir. (Bir bardak suya yarım tatlı kaşığı bitki ). Çiçeklenme
zamanında da, kronik deri hastalıklarında ve her şeyden önce egzamada
önerilen, [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
hazırlanabilir. Bu sudan günde yarım tatlı
kaşığı alınır. Çıbanotunun, iltihaplı ve zor iyileşen
yaraları iyileştirmedeki başarısı,
eski bitki kitaplarında da önemle
öne çıkarılır. Özellikle baldır kemiği üstündeki inatçı
yaralar
için de önerilir. Yaralar, önce, bitkinin kaynama
suyuyla iyice yıkanıptemizlenir. Daha sonra, gece için, taze demlenmiş
çaya batırılmış bir kompres yaranın üstüne uygulanır ve yara sıcak
kalacak biçimde örtülüdür. Romatizma ve gut hastası olanlar da,
kendileri kolayca hazırlayabilecekleri, etkili çıbanotu
tentürünü
deneyebilirler. (Kullanım biçimlerine bakınız.) Bu
tentür dıştan friksiyonlarla (Ovarak sürme), içten ise günde 15 damla,
biraz suyla inceltilerek kullanılır. Her yıl, taze toplanmış çıbanotu
çayını
içmeniz önemlidir. Yalnızca atardamar sertliklerini
azaltmakla kalmayıp, sizi daha başka rahatsızlıklardan korur ve kan
temizleyici etkisi
sayesinde, bedeninize yepyeni bir esneklik kazandırır.


Çıbanotu LeafKullanım

Biçimleri :


Çay
hazırlamak :
Yarım veya bir tatlı kaşığı dolusu ince
kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır,
10 dakika demlendikten sonra süzülür ve günde 2 bardak içilir.


Bitki
özsuyu :
Çiçek salkımlarının sapları yıkanıp, kurumadan
mutfak robotu ile sıkılır. Elde edilen özsu küçük şişelere koyularak
buzdolabında saklanır.


Bitki
tentürü :
İki avuç dolusu, ince kıyılmış çiçekli bitkinin
üstüne 1 litre konyak eklenir. Konyak bitkilerin üstüne çıkmalıdır.
Tentür şişesi, arada bir çalkalanarak, 14 gün boyunca güneşte veya
sıcak bir ortamda bekletilir ve süre sonunda süzülerek, koyu renkli
şişelere aktarılır. Serin bir ortamda saklanmalıdır.
Admin
Admin
Yönetici
Yönetici

Mesaj Sayısı : 2831
Kayıt tarihi : 25/06/09
Nerden : İstanbul
Yaş : 33
Cinsiyet : Erkek

https://duygusuzifade.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz