Öksürük Otu
:: Sağlık :: Şifalı Bitkiler
1 sayfadaki 1 sayfası
Öksürük Otu
Öksürük
Otu (Tussilago
farfara), yöresel olarak, farfaraotu, kavalak ,
sulandıkotu adlarıyla da anılır. Çayırlarımız
ve bayırlarımızda daha hiçbir bahar yeşili görünmeden,
ilkbahar başlangıcında öksürükotu, tüm bitkilerden önce, sarı çiçeklerini
açmaya başlar. Çiçek durumları yapraklardan önce (Mart-Nisan)
meydana gelir. 8-15 cm çapında, kalp biçiminde ve uzun saplı
yaprakları vardır. Üst yüz koyu yeşil, alt yüz ise sık ve
beyaz renkli tüylerle örtülüdür.
Hemen hemen kokusuz ve acı
lezzetlidir. Glikozit içermektedir. Nemli yerlerde, çıplak bayırlarda, çakıllı zeminlerde,
işlenmemiş tarlalarda, mezbeleliklerde,
yapraklardan önce çıkmış çiçekler öbek öbek görülür. Arılar
ve böcekler ilk gıdalarını onlardan alırlar. Bitki yalnızca
balçıklı ve killi topraklarda
yetişir. Onun, killi ve balçıklı toprakların bir belirtisi
olduğu rahatça söylenebilir.
Bitkinin, kış stoku için toplayacağımız organı çiçekleridir.
Balgam
söktürücü
ve dağıtıcı özellikleri ile, bronşit, gırtlak ve
ağız boşluğu nezlesi, bronşiyal astım ve hatta
başlangıç dönemindeki akciğer tüberkülozunda
büyük bir başarıyla kullanılabilir. Uzun süreli öksürüklerde, ve ıztırap verici
ses
kısıklıklarında, gün boyunca sık sık,
balla tatlandırılmış öksürükotu
çayı içilebilir. Daha sonraları, Mayıs'ta, üstleri
yeşil ve altları gümüş
rengindeki keçeli yaprakları çıkmaya başladığında, C
vitamini içerdikleri için, onlar çorbalarda, maydanoz yerine ve ilkbahar salatalarında kullanılabilir. Daha
sonra, yapraklar çiçeklerden daha çok etkili madde içermeye başladığında, ayrıca da çiçek-yaprak harmanı yapmak için onlar
toplanabilir. Öksürükotu çiçek veya yaprak buğusu, krizli ve boğucu soluk alma zorlukları ile birlikte görülen kronik
bronşitlerde gün boyunca pek çok kere solunabilir. Çok kısa
sürede büyük rahatlama görülecektir. Ş
sık sık, bitkinin kaynama suyuyla hazırlanan ayak
banyoları yapınız. Astım rahatsızlıklarında, sürekli
bronşitlerde ve sigara
zararlarında, ilkbaharda bitkinin taze sıkılmış
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bir tatlı kaşığı, bir tas et suyuna veya sıcak süte karıştırılarak alındığında,
önemli yardımlar sağlar.
Kullanım
Biçimleri:
Çay
Hazırlamak: Dolu bir tatlı kaşığı ince
kıyılmış çiçek (sonraları yaprak-çiçek karışımı), orta boy bir su
bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır, 4-5 dakika
demlendikten sonra süzülür. Yukarıda tarif edilen şekilde içilir.
Lapa
kompresi: Taze
yapraklar, iyice kaynadıktan sonra merdane ile ezilir ve hasta bölgeye
uygulanır. Sıcak kalması için, kompresin üstü iyice örtülmelidir.
Buğu
tedavisi[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]:
Bir yemek kaşığı dolusu çiçek yaprak haşlanır
ve buğusu bir örtünün altında solunur. Gün boyunca yinelenmelidir.
Ayak banyoları: Ikı avuç dolusu bitki yaprağı, yeteri kadar
suda haşlanır ve demlenmesi için kısaca
beklenir. Banyo süresi 20
dakikadır.
Taze
bitki özsuyu:
Yıkanmış taze yapraklar, ince kıyılarak, nemli
durumdayken mikserde sıktırılır.
Öksürük
Çayı: Eğer balgam söktürücü
bir öksürük çayı hazırlamak istiyorsanız, öksürükotu
yapraklarını ve çiçeklerini, sığırkuyruğu
çiçekleri, ve dar
yapraklı sinirliot yaprakları ile, ince kıyılmış
olarak, eşit oranda harmanlayınız. Bu karışımdan 1 tatlı
kaşığı dolusu bitki,
orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır ve 4-5 dakika
demlendikten sonra süzülür. Bu çaydan günde 3 bardak, balla tatlandırılarak, sıcak sıcak ve yudumlanarak içilir.
Otu (Tussilago
farfara), yöresel olarak, farfaraotu, kavalak ,
sulandıkotu adlarıyla da anılır. Çayırlarımız
ve bayırlarımızda daha hiçbir bahar yeşili görünmeden,
ilkbahar başlangıcında öksürükotu, tüm bitkilerden önce, sarı çiçeklerini
açmaya başlar. Çiçek durumları yapraklardan önce (Mart-Nisan)
meydana gelir. 8-15 cm çapında, kalp biçiminde ve uzun saplı
yaprakları vardır. Üst yüz koyu yeşil, alt yüz ise sık ve
beyaz renkli tüylerle örtülüdür.
Hemen hemen kokusuz ve acı
lezzetlidir. Glikozit içermektedir. Nemli yerlerde, çıplak bayırlarda, çakıllı zeminlerde,
işlenmemiş tarlalarda, mezbeleliklerde,
yapraklardan önce çıkmış çiçekler öbek öbek görülür. Arılar
ve böcekler ilk gıdalarını onlardan alırlar. Bitki yalnızca
balçıklı ve killi topraklarda
yetişir. Onun, killi ve balçıklı toprakların bir belirtisi
olduğu rahatça söylenebilir.
Bitkinin, kış stoku için toplayacağımız organı çiçekleridir.
Balgam
söktürücü
ve dağıtıcı özellikleri ile, bronşit, gırtlak ve
ağız boşluğu nezlesi, bronşiyal astım ve hatta
başlangıç dönemindeki akciğer tüberkülozunda
büyük bir başarıyla kullanılabilir. Uzun süreli öksürüklerde, ve ıztırap verici
ses
kısıklıklarında, gün boyunca sık sık,
balla tatlandırılmış öksürükotu
çayı içilebilir. Daha sonraları, Mayıs'ta, üstleri
yeşil ve altları gümüş
rengindeki keçeli yaprakları çıkmaya başladığında, C
vitamini içerdikleri için, onlar çorbalarda, maydanoz yerine ve ilkbahar salatalarında kullanılabilir. Daha
sonra, yapraklar çiçeklerden daha çok etkili madde içermeye başladığında, ayrıca da çiçek-yaprak harmanı yapmak için onlar
toplanabilir. Öksürükotu çiçek veya yaprak buğusu, krizli ve boğucu soluk alma zorlukları ile birlikte görülen kronik
bronşitlerde gün boyunca pek çok kere solunabilir. Çok kısa
sürede büyük rahatlama görülecektir. Ş
sık sık, bitkinin kaynama suyuyla hazırlanan ayak
banyoları yapınız. Astım rahatsızlıklarında, sürekli
bronşitlerde ve sigara
zararlarında, ilkbaharda bitkinin taze sıkılmış
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bir tatlı kaşığı, bir tas et suyuna veya sıcak süte karıştırılarak alındığında,
önemli yardımlar sağlar.
Kullanım
Biçimleri:
Çay
Hazırlamak: Dolu bir tatlı kaşığı ince
kıyılmış çiçek (sonraları yaprak-çiçek karışımı), orta boy bir su
bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır, 4-5 dakika
demlendikten sonra süzülür. Yukarıda tarif edilen şekilde içilir.
Lapa
kompresi: Taze
yapraklar, iyice kaynadıktan sonra merdane ile ezilir ve hasta bölgeye
uygulanır. Sıcak kalması için, kompresin üstü iyice örtülmelidir.
Buğu
tedavisi[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]:
Bir yemek kaşığı dolusu çiçek yaprak haşlanır
ve buğusu bir örtünün altında solunur. Gün boyunca yinelenmelidir.
Ayak banyoları: Ikı avuç dolusu bitki yaprağı, yeteri kadar
suda haşlanır ve demlenmesi için kısaca
beklenir. Banyo süresi 20
dakikadır.
Taze
bitki özsuyu:
Yıkanmış taze yapraklar, ince kıyılarak, nemli
durumdayken mikserde sıktırılır.
Öksürük
Çayı: Eğer balgam söktürücü
bir öksürük çayı hazırlamak istiyorsanız, öksürükotu
yapraklarını ve çiçeklerini, sığırkuyruğu
çiçekleri, ve dar
yapraklı sinirliot yaprakları ile, ince kıyılmış
olarak, eşit oranda harmanlayınız. Bu karışımdan 1 tatlı
kaşığı dolusu bitki,
orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır ve 4-5 dakika
demlendikten sonra süzülür. Bu çaydan günde 3 bardak, balla tatlandırılarak, sıcak sıcak ve yudumlanarak içilir.
:: Sağlık :: Şifalı Bitkiler
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz