Ceviz Ağacı
:: Sağlık :: Şifalı Bitkiler
1 sayfadaki 1 sayfası
Ceviz Ağacı
Ceviz
Ağacı (Junglans
Regia), daha yapraklanmadan, Mayıs'
ta çiçeklenir. Taze yaprakları Haziran' da, kolayca delinebilecek durumdaki meyveleri Haziran ortasında ve
olgunları ise Eylül'de toplanır. 25-30 m kadar yüksekliğe ulaşabilen, kışın yaprak döken gösterişli bir
ağaçtır.
Yapraklar tek tüysü, yaprakçıklar tam kenarlı ve
kuvvetli kokuludur. Drog elde etmek için yapraklar Haziran ve Temmuz aylarında
toplanır, havadar ve gölgeli bir yere serilerek kurutulur ve ince kıyılarak
hava almayan kaplarda saklanır. Ceviz ağacı, Kuzey doğu ve doğu Anadolu' da
yabani olarak yetiştiği gibi, bahçelerde de yetiştirilmektedir. Yaprakları tanen,
eterli uçucu yağ, juglan
(mantar hastalıklarına karşı etkili), C vitamini ve flavonlar
içermektedir.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]Ceviz
yaprağının kan durdurucu-sıkıştırıcı (astringent),
kuvvetlendirici (tonik)
ve bağırsak kurtlarını veya solucanlarını düşürücü (antihelmintik)
etkisi vardır. Yaprak çayı, sindirim bozukluklarında, kabızlıkta, iştahsızlıklarda ve kan
temizliğinde etkilidir. İştah açıcı, kan
şekerini düşürücü ve kuvvet verici etkileri vardır. Deri hastalıklarında antiseptik olarak haricen kullanılır. Ceviz
yaprağı kaynatılarak, tüm sıraca (scrofula),
frengi (sifilis),
egzema (mayasıl), herpes (uçuk) ve raşitik
hastalıklarda, kemik çürümesinde, kemik deformasyonunda
ve ayrıca, iltihaplı el ve ayak tırnaklarında kullanılabilen
çok etkili bir banyo
katkısı
elde edilir. Favus ve uyuz hastalıklarında, hasta bölgeler, taze ceviz
yaprağının kaynama suyu ile yıkandığında,
kısa sürede düzelme görülecektir. Bu suyla yapılan banyolar, yıkamalar, ergenlik sivilcesine, iltihaplı egzemalara, ayak
terine ve kadınların akıntılarına iyi gelir. Ağız
boşluğu iltihabı, dişeti, boğaz ve gırtlak
hastalıklarında gargara yapılmalıdır.
Ceviz
yaprağının kaynama suyu banyo suyuna eklendiğinde, donuk kabarcıkları
iyileşir. Ceviz yaprağı kaynama suyu, hızlı saç dökülmelerinde
de kafa derisine friksiyon (ovarak sürme) yapmakla kullanılır. Bu sıvı
ayrıca, kafa bitine karşı da çok etklidir.
Haziran
ortasında toplanan cevizlerden, mide, karaciğer ve kanı
temizleyen, mide yorgunluğunu ve bağırsak çürüklüğünü
gideren çok etkili bir ceviz
tentürü elde
edilir. Bu tentür, ayrıca kan koyuluğuna karşı da çok
yararlıdır.
UYARILAR:
İçerdiği tanen
maddesi duyarlı kişilerde bazen mide bulantısı veya kusmaya yol açabilir.
Bunun dışında, ceviz yaprağının bilinen bir yan etkisi yoktur. (Referans3)
Kullanım
Biçimleri:
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
hazırlamak:
1)Yarım veya bir tatlı
kaşığı ince kıyılmış
yaprak, orta boy 1 su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır, 4-5
dakika demlendirilir ve süzülür. Gün boyunca
1 veya 2 bardak yudumlanarak içilir. (Referans1)
2) Yarım veya bir tatlı
kaşığı ince kıyılmış
yaprak, orta boy 1 su bardağı dolusu soğuk suya eklenir, kaynama
derecesine kadar ısıtılır ve 2-3 dakika boyunca hafif ısıda kaynatılır.
Süzülen çay kullanıma hazırdır. Günde 2-3 bardak içilir. (Referans3)
Banyo
ve Yıkama Katkısı: Tam
banyolar için, iki büyük avuç ince kıyılmış
yaprak, akşamdan 2-3 lt suya eklenir. Sabahleyin hafif ateşte 4-5 dakika
kaynadıktan sonra süzülür ve banyo suyuna eklenir. Gerektiğinde, bitki
miktarı bir misli arttırılabilir.
Tentür
hazırlamak: Haziran ortasında, 20 kadar genç ceviz dörde
bölünerek bir cam kavanoza koyulur ve üstüne 1 lt kanyak eklenir. Kanyak,
cevizlerin üstüne çıkmalıdır. Ağzı iyice kapanan kavanoz
14 gün boyunca güneşte veya sıcak bir ortamda, arada bir çalkalanarak
bekletilir. Sonra süzülerek koyu renkli şişelere doldurulur. Gereğine göre, 15-20 damla alınır.
Ağacı (Junglans
Regia), daha yapraklanmadan, Mayıs'
ta çiçeklenir. Taze yaprakları Haziran' da, kolayca delinebilecek durumdaki meyveleri Haziran ortasında ve
olgunları ise Eylül'de toplanır. 25-30 m kadar yüksekliğe ulaşabilen, kışın yaprak döken gösterişli bir
ağaçtır.
Yapraklar tek tüysü, yaprakçıklar tam kenarlı ve
kuvvetli kokuludur. Drog elde etmek için yapraklar Haziran ve Temmuz aylarında
toplanır, havadar ve gölgeli bir yere serilerek kurutulur ve ince kıyılarak
hava almayan kaplarda saklanır. Ceviz ağacı, Kuzey doğu ve doğu Anadolu' da
yabani olarak yetiştiği gibi, bahçelerde de yetiştirilmektedir. Yaprakları tanen,
eterli uçucu yağ, juglan
(mantar hastalıklarına karşı etkili), C vitamini ve flavonlar
içermektedir.
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]Ceviz
yaprağının kan durdurucu-sıkıştırıcı (astringent),
kuvvetlendirici (tonik)
ve bağırsak kurtlarını veya solucanlarını düşürücü (antihelmintik)
etkisi vardır. Yaprak çayı, sindirim bozukluklarında, kabızlıkta, iştahsızlıklarda ve kan
temizliğinde etkilidir. İştah açıcı, kan
şekerini düşürücü ve kuvvet verici etkileri vardır. Deri hastalıklarında antiseptik olarak haricen kullanılır. Ceviz
yaprağı kaynatılarak, tüm sıraca (scrofula),
frengi (sifilis),
egzema (mayasıl), herpes (uçuk) ve raşitik
hastalıklarda, kemik çürümesinde, kemik deformasyonunda
ve ayrıca, iltihaplı el ve ayak tırnaklarında kullanılabilen
çok etkili bir banyo
katkısı
elde edilir. Favus ve uyuz hastalıklarında, hasta bölgeler, taze ceviz
yaprağının kaynama suyu ile yıkandığında,
kısa sürede düzelme görülecektir. Bu suyla yapılan banyolar, yıkamalar, ergenlik sivilcesine, iltihaplı egzemalara, ayak
terine ve kadınların akıntılarına iyi gelir. Ağız
boşluğu iltihabı, dişeti, boğaz ve gırtlak
hastalıklarında gargara yapılmalıdır.
Ceviz
yaprağının kaynama suyu banyo suyuna eklendiğinde, donuk kabarcıkları
iyileşir. Ceviz yaprağı kaynama suyu, hızlı saç dökülmelerinde
de kafa derisine friksiyon (ovarak sürme) yapmakla kullanılır. Bu sıvı
ayrıca, kafa bitine karşı da çok etklidir.
Haziran
ortasında toplanan cevizlerden, mide, karaciğer ve kanı
temizleyen, mide yorgunluğunu ve bağırsak çürüklüğünü
gideren çok etkili bir ceviz
tentürü elde
edilir. Bu tentür, ayrıca kan koyuluğuna karşı da çok
yararlıdır.
UYARILAR:
İçerdiği tanen
maddesi duyarlı kişilerde bazen mide bulantısı veya kusmaya yol açabilir.
Bunun dışında, ceviz yaprağının bilinen bir yan etkisi yoktur. (Referans3)
Kullanım
Biçimleri:
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
hazırlamak:
1)Yarım veya bir tatlı
kaşığı ince kıyılmış
yaprak, orta boy 1 su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır, 4-5
dakika demlendirilir ve süzülür. Gün boyunca
1 veya 2 bardak yudumlanarak içilir. (Referans1)
2) Yarım veya bir tatlı
kaşığı ince kıyılmış
yaprak, orta boy 1 su bardağı dolusu soğuk suya eklenir, kaynama
derecesine kadar ısıtılır ve 2-3 dakika boyunca hafif ısıda kaynatılır.
Süzülen çay kullanıma hazırdır. Günde 2-3 bardak içilir. (Referans3)
Banyo
ve Yıkama Katkısı: Tam
banyolar için, iki büyük avuç ince kıyılmış
yaprak, akşamdan 2-3 lt suya eklenir. Sabahleyin hafif ateşte 4-5 dakika
kaynadıktan sonra süzülür ve banyo suyuna eklenir. Gerektiğinde, bitki
miktarı bir misli arttırılabilir.
Tentür
hazırlamak: Haziran ortasında, 20 kadar genç ceviz dörde
bölünerek bir cam kavanoza koyulur ve üstüne 1 lt kanyak eklenir. Kanyak,
cevizlerin üstüne çıkmalıdır. Ağzı iyice kapanan kavanoz
14 gün boyunca güneşte veya sıcak bir ortamda, arada bir çalkalanarak
bekletilir. Sonra süzülerek koyu renkli şişelere doldurulur. Gereğine göre, 15-20 damla alınır.
:: Sağlık :: Şifalı Bitkiler
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz