Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

KPDS ile ilgili herşey..

Aşağa gitmek

KPDS ile ilgili herşey.. Empty KPDS ile ilgili herşey..

Mesaj tarafından Admin Salı Tem. 21, 2009 6:08 am

KPDS ile ilgili herşey..

2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu ve 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanununa göre çalışmakta olanların, kadrolar karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalışan personel ile 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3/c maddesine tâbi sözleşmeli personelin katıldığı sınavdır.

Ne Kadar Puan Almak Gerekir?

Yurtdışında Görevlendirilecek Memurların Seçim Esaslarına Dair Yönetmelik'in değişik 7. maddesi gereğince, kamu kurum ve kuruluşlarınca yurtdışı teşkilatında sürekli göreve atanacak memurlar ile diğer görevlilerin de bu sınava girmesi gerekmektedir.
Kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine göre sözleşmeli statüde çalışacak;

1. Mütercim veya tercümanların işe başlatılabilmeleri için diğer şartlar yanında yabancı dil bilgilerinin asgari (B) düzeyinde,
2. Bilgi işlem çözümleyicisi ve programcılarının ise işe başlatılabilmeleri için diğer şartlar yanında İngilizce dil bilgilerinin asgari (D) düzeyinde olması gerekmektedir. Bu nedenle, halen bu görevlerde çalışmakta olanlardan yabancı dil bilgisi seviyesini tespit ettirmek isteyenler ile söz konusu görevlerde çalışmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına başvuruda bulunma arzusunda olan fakülte veya yüksekokul mezunları da bu sınava katılabilirler.

1996 yılında Yükseköğretim Kurulu, yurtdışına lisansüstü öğrenim görmek üzere öğrenci gönderirken adayların KPDS'den (Almanca, Fransızca veya İngilizce) en az 40 puan almalarını, 1999 yılında ise üniversitelerde araştırma görevlisi kadrosuna atanmak suretiyle yurtiçinde lisansüstü eğitim yapmak için KPDS'den en az 60 puan almalarını şart koşmuştur.

Bu koşulların daha sonraki dönemlerde de uygulanmaya konulup konulmayacağı bilinmemekle birlikte Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına (LES) girmek isteyen adayların KPDS'ye girmeye karar verirken bu durumu da göz önünde tutmaları yararlı olacaktır. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 2. Maddesi de LES'ten başvurulan programın puan türünde en az 45 puan alınmasını öngörmektedir.

Doktora yeterlik sınavına girebilmek veya sanatta yeterlik çalışmasını sonuçlandırabilmek için Alman, Fransız ve İngiliz dilleri dışındaki dillerden sınava girilmek isteniyorsa, bu dillerden KPDS'ye girilmesi; Doçentlik Bilim Sınavına Alman, Fransız ve İngiliz dilleri dışındaki bir yabancı dil sınavı sonucu ile başvurulmak isteniyorsa, bu dilin Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilmesi ve bu dilden KPDS'de 65 veya daha yüksek puan alınmasını gerekir.

Bilim/sanat alanı bir yabancı dille ilgili olanlar, yabancı dil sınavına başka bir dilden girmek zorundadır.

Yükseköğretim Kurulu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dışındaki yurtdışı üniversitelerinin İngiliz Dili ve Edebiyatı, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Fransız Dili ve Edebiyatı, Alman Dili ve Edebiyatı programlarından ve Almanca, Fransızca, İngilizce Öğretmenliği ile bu dillerin Mütercim-Tercümanlık programlarından mezun olan Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğrencilerin alacakları diplomaların denklik işlemlerinin a) mezun olunan program, yükseköğretim kurumunun bulunduğu ülkenin anadilinden farklı ise başvuru sahibinin KPDS'den en az 70 puan alması koşuluyla yapılmasına, b) mezun olunan program o ülkenin anadili ile aynı ise alınan diplomaya doğrudan denklik verilmesine karar vermiştir. Bu şartları taşıyarak Yükseköğretim Kuruluna denklik işlemleri için başvuranlara KPDS'ye girebilmeleri için bir yazı verilmektedir.

Başvuru Koşulları

KPDS'ye başvuracak adaylar, önce basın yoluyla verilen ilanlarda veya ÖSYM internet sitesindeki basın duyurularında belirtilen tarihler arasında sınav ücretini ilgili banka şubesine gidip T.C. Kimlik Numaralarını (yabancı uyruklu adaylar hariç), ad ve soyadı bilgilerini vererek yatıracaklardır. Sonra bu ücreti yatırdıklarını gösteren Sınav Ücreti Banka Dekontunu, İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine, Üniversite Rektörlüklerine veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) oturanlar ise "Bedrettin Demirel Cad., No: 101, Lefkoşa/KKTC" adresindeki ÖSYM Temsilciliğinde görevli personele göstererek Başvurma Belgesi ve KPDS Kılavuzunu alırlar.

Halen bir kurumda çalışmakta olan adaylar, Başvurma Belgelerini kılavuzda belirtilen kurallara göre doldurduktan sonra bu belgeyi kurumunun en üst amir veya onun görevlendireceği yetkililere onaylatırlar. Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına (LES) girmek isteyenlerden bu sınavın yapıldığı tarihten itibaren bir yıl içinde bir lisans programından mezun olabilecek durumda olup KPDS'ye başvuranlar ile kendilerinden KPDS puanı istenen üniversite öğrencileri ile lisansüstü öğretim görmek isteyen lisans programı öğrencilerinden KPDS'nin yapılacağı tarihten itibaren bir yıl içinde mezun olabilecek durumda olanlar, Kayıt Kartlarını kendi üniversitelerine onaylatacaklardır. Adaylar onaylattıkları Başvurma Belgelerini ve sınav ücretini ödediklerini gösteren Sınav Ücreti Banka Dekontunu kılavuzda belirtilen tarihler arasında kendilerine en yakın İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri veya Üniversite Rektörlüklerine, KKTC'den başvuran adaylar ise Başvurma Belgeleri ve sınav ücretini ödediklerini gösteren Sınav Ücreti Banka Dekontu ile varsa ilgili belgelerini ÖSYM Temsilciliğine teslim ederler.

Bir fakülte veya yüksekokuldan mezun olup halen bir kurumda çalışmayan adaylar nüfus cüzdanı, diploma veya mezuniyet belgelerinin (yurtdışından mezun olanlar Diploma Denklik Belgelerinin) noter onaylı birer suretini Başvurma Belgelerine ekleyeceklerdir (Halen denklik işlemleri süren adaylar Yükseköğretim Kurulundan alacakları yazının bir fotokopisini ekleyeceklerdir). Bu belgelerin noter onaylı bir suretini eklemeyen adayların Başvurma Belgeleri işleme alınmayacaktır. Yurtdışı üniversitelerden mezun olan adaylardan Diploma Denklik Belgeleri veya denklik işlemleri süren adaylar için Yükseköğretim Kurumundan alacakları yazının bir fotokopisi yerine diplomalarının Türkçe tercümesini Başvurma Belgelerine ekleyen adayların başvuruları kabul edilmez.

Sınav ve Değerlendirme

Sınav süresi 3 saattir (180 dakika). Almanca, Fransızca ve İngilizce'den yapılacak sınavlarda çoktan seçmeli testler kullanılır. Diğer dillerde sınav, test hazırlanabildiği takdirde bu yolla, test hazırlanamadığı takdirde, Türkçe'ye ve yabancı dile çeviri şeklinde yapılır. Çeviri için 150-200 kelimelik metinlerden yararlanılır. Sınavlarda sözlük ve sözlük görevi yapan yardımcı araçlar kullanılmaz.

Çoktan seçmeli testlerin uygulandığı sınavların cevap kâğıtları ÖSYM'de optik okuyucu ile okunacak ve her doğru cevap için bir puan verilecektir. Adayların doğru cevap sayıları toplanarak puanları bulunacaktır. Test hazırlanamayan dillerde çeviriler ÖSYM'de kurulacak olan jüriler tarafından değerlendirilir. Bu değerlendirme 100 tam puan üzerinden yapılır.

Yabancı dil seviyesi tüm adaylar için geçerli olmak üzere 100 tam puan üzerinden,
90 - 100 arasındaki puanlar (A) seviyesi,
80 - 89 arasındaki puanlar (B) seviyesi,
70 - 79 arasındaki puanlar (C) seviyesi,
60 - 69 arasındaki puanlar (D) seviyesi,
50 - 59 arasındaki puanlar (E) seviyesi,
olarak değerlendirilir.

Bu seviyelerden hangilerine ne miktarda tazminat ödeneceği ilgili mevzuata göre tespit edilir.

KPDS Kılavuzlarında, sınav esaslarının son şekli ve adayların Başvurma Belgelerini doldurmalarında onlara yardımcı olacak "İlçe Kodları", "Kurum Kodları", "Ünvan Kodları", değişik amaçlar için kullanılacak dilekçe örnekleri verilmektedir.
Admin
Admin
Yönetici
Yönetici

Mesaj Sayısı : 2831
Kayıt tarihi : 25/06/09
Nerden : İstanbul
Yaş : 33
Cinsiyet : Erkek

https://duygusuzifade.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz